Misverstanden over whiplash

WhiplashVeel mensen die whiplash letsel hebben opgelopen tijdens een auto-ongeluk voelen zich onbegrepen en niet serieus genomen. Er zijn veel misverstanden over whiplash. De pijn en andere symptomen zijn vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld waardoor deze vaak onderschat worden.

Dat gevoel hebben slachtoffers van whiplash niet alleen bij mensen in hun directe omgeving. Uitgerekend de personen waarvan men zou verwachten dat deze begrip zouden hebben voor de klachten en situatie, zoals een (bedrijfs)arts, verzekeraar of specialist, verschillen van mening over de ernst van de klachten van whiplashpatiënten en trekken deze vaak in twijfel.

Maximale schadeclaim bij whiplash

De juristen van B&O Letselschade hebben veel ervaring in het bijstaan van whiplash patiënten bij schadeclaims. Daarom hebben wij alle begrip voor uw situatie en weten wij de juiste inschattingen te maken. Wij zullen er voor zorgdragen dat alle betrokkenen duidelijk voorgeschoteld krijgen wat uw letselschade is. Wij zorgen daarbij voor een maximaal haalbare schadevergoeding, zowel materieel als immaterieel. Dat is voor u een zorg minder waardoor u zich beter op uw herstel kunt richten. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw whiplash letsel staan wij u zelfs geheel kosteloos bij.

Veel misverstanden over whiplash

Er zijn veel misverstanden over whiplash, juist omdat veel mensen tegenwoordig zelf informatie zoeken op internet en daarbij op tegenstrijdige berichten stuiten. Heeft u een whiplash opgelopen en weet u niet wat wel of niet klopt? Wij zetten voor u de misverstanden en belangrijke weetjes op een rijtje.

Misverstand 1: Whiplash zit tussen de oren

Dat het whiplash letsel niet zichtbaar is voor de buitenwereld betekent niet dat het er niet is. Buitenstaanders trekken dan al vaak de conclusie dat de klachten van een whiplash patiënt wel tussen de oren zal zitten. Niets is minder waar.

Een whiplash ontstaat meestal bij een kop-staartbotsing. Het hoofd maakt een onverwachte, krachtige beweging naar voren of achteren als men bijvoorbeeld van achteren wordt aangereden door een andere auto. De halswervelkolom wordt op dat moment overmatig uitgerekt. Het hoofd en de nek buigen extreem achter- of voorover, met alle gevolgen van dien.

Verzekeraars van de tegenpartij hebben vaak de neiging om slachtoffers van whiplash bewust te ondermijnen om zo een lagere schadevergoeding uit te kunnen keren. Bij direct contact met de verzekeraar loopt een slachtoffer van whiplash vaak aan tegen een relatief lage vergoeding voor whiplash. Verzekeraars hanteren namelijk vaak de Amerikaanse standaard. Deze geeft aan dat whiplashpatiënten slechts voor maximaal 4% blijvend invalide zijn en daar baseert de verzekeraar de schadevergoeding op. U doet er bij whiplash letsel daarom altijd goed aan om een letselschade expert in te schakelen. Zo weet u zeker dat u goed wordt bijgestaan voor een maximaal haalbare schadevergoeding.

Misverstand 2: Whiplash beperkt zich alleen tot nekklachten

Whiplash klachtenNekklachten zijn wel de belangrijkste klachten bij whiplash naast hoofd- en schouderklachten. Maar whiplashklachten kunnen heel divers zijn en per persoon en situatie verschillend zijn. Ook concentratieproblemen, vermoeidheid, duizeligheid of vergeetachtigheid zijn ongemakken die gelieerd zijn aan whiplash. Deze symptomen kunnen veelal worden veroorzaakt door pijn en depressiviteit. Symptoombestrijding van whiplash alleen is vaak niet voldoende. Whiplash kan onder andere door pijn ook leiden tot psychische en emotionele klachten. Dat is ook de reden dat onze letselschade juristen altijd de immateriële schade (smartengeld) meenemen in een schadeclaim bij whiplash.

Misverstand 3: Whiplash veroorzaakt schade aan hersenen of zenuwen

Een whiplash veroorzaakt wel concentratie- en geheugenproblemen, maar dit kan niet worden beoordeeld als het niveau van een stoornis zoals bij neurologische patiënten. Whiplashpatiënten hebben eerder moeite met lezen, rekenen, een gesprek volgen en televisie kijken. Als er lichte schade aan de hersenen of zenuwen is door een whiplash, dan is over het algemeen volledig herstel mogelijk na 6 tot 8 weken bij volledige ontspanning. Een whiplash is niet altijd zichtbaar op een MRI-scan. Het komt vaker voor dat het niet zichtbaar is dan wel. Alleen bij een whiplash met fracturen of bij neurologische schade is dit zichtbaar.

Misverstand 4: Whiplash is altijd chronisch

De meeste whiplash patiënten zijn binnen 3 maanden van hun klachten af. Als het langer duurt, spreekt men van een chronisch-whiplashsyndroom.

Als de behandelaar van uw whiplashklachten zich alleen richt op kortdurende lichamelijke behandeling kan dit leiden tot psychische bijkomstigheden die lang aan kunnen houden of zelfs chronisch kunnen worden

Misverstand 5: U krijgt bij whiplash letsel alleen materiële schadevergoeding

Dit is niet het geval. Als u een whiplash heeft opgelopen, heeft u naast materiële schadevergoeding ook recht op smartengeld voor leed, pijn en gederfde levensvreugde. Voor de hoogte van smartengeld wordt door een letselschade expert gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare schadezaken.

De belangrijkste uitspraken staan gebundeld in het Smartengeldboek. Deze wordt vaak als uitgangspunt gebruikt voor de hoogte van uw in te dienen schadeclaim. Het smartengeld bedrag is lastig vooraf vast te stellen omdat het afhankelijk is van diverse factoren, maar kan indicatief worden berekend door onze letselschade experts.

Letselschade whiplash moet binnen 5 jaar na het ongeluk worden verhaald bij de aansprakelijke tegenpartij. Als u dit niet binnen deze periode doet, verjaart het en heeft u geen recht meer op een schadevergoeding. Een belangrijke juridische voorwaarde hierbij is dat de veroorzaker ook daadwerkelijk aansprakelijk is. Daarom is het zeer belangrijk dat u in het bezit bent van bewijs van het ongeval en uw letsel. Onze letselschade experts kunnen u uitvoerig informeren over hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Misverstand 6: Whiplash wordt alleen veroorzaakt door een aanrijding van achteren

Whiplash klachten na aanrijdingHet klopt dat een aanrijding van achteren oorzaak nummer 1 is van whiplash letsel, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Ook een aanrijding van opzij of van voren kan whiplashklachten teweeg brengen. In sommige gevallen kan het u zelfs overkomen tijdens het sporten of door een bedrijfsongeval. Indien een ander aansprakelijk kan worden gesteld voor het whiplash letsel dat u oploopt, kunt u een schadeclaim indienen voor materiële en immateriële schadevergoeding. Onze juristen kunnen u in dat geval helemaal gratis de beste juridische bijstand bieden

Misverstand 7: Een nekkraag helpt bij het herstel van een whiplash

Dit is niet het geval. Sterker nog, het belemmert de nekmobiliteit enorm. Een nekkraag dient alleen gebruikt te worden indien aangetoond is dat er sprake is van wervelschade. In andere gevallen is het beter om de nek niet vast te zetten, maar deze juist geleidelijk, ondanks pijn, te gaan bewegen. Dit kan heel voorzichtig gedaan worden met begeleiding van een fysiotherapeut

Misverstand 8: Het is verstandig om pijnstillers te gebruiken bij een whiplash

Dit is gedeeltelijk waar. Doordat pijnstillers de ergste pijn wegnemen, zal de patiënt zijn nek bewegen en overbelasten. Hierdoor zullen de klachten verergeren. Neemt u contact op met een arts voor de juiste behandeling van uw klachten en de daarop toegespitste medicatie.

De beste juridische bijstand bij letselschade whiplash

Onze letselschade juristen hebben veel ervaring op het gebied van schadeclaims bij whiplash. Daarom weten wij precies hoe wij uw situatie juist kunnen inschatten en hoe wij u het beste juridisch kunnen bijstaan. Wij claimen voor u de maximaal haalbare schadevergoeding, waaronder ook smartengeld, dat kunt u met een gerust hart aan ons overlaten. Indien wij de andere partij aansprakelijk kunnen stellen, heeft u geen kosten aan onze juridische bijstand. Ons tarief claimen wij namelijk ook bij de tegenpartij. Neemt u vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Gepost op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *