Schadevergoeding bij whiplash

Schadevergoeding whiplashNaar schatting lijden 100.00 Nederlanders aan een chronische vorm van whiplash (Whiplash Associated Disorders, WAD). Jaarlijks komen daar zo’n 20.000 nieuwe gevallen bij. De symptomen verschillen per persoon, maar zijn over het algemeen vrij heftig. Een whiplash zal vaak grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de whiplashpatiënt.

Definitie whiplash

De term ‘whiplash’ kan voor verwarring zorgen. Het slaat zowel op het ongeval zelf als op de klachten die daardoor ontstaan. Artsen noemen een whiplash daarom liever een nekverstuiking of verrekte nek. Wereldwijd is de term Whiplash Associated Disorders (WAD) een gebruikelijke term voor de whiplashklachten.

Een whiplash wordt opgelopen als het hoofd met een snelle beweging van voor naar achter wordt geslingerd (een ‘zweepslag’). Door deze beweging kunnen wervels, spieren, zenuwen en hersenen beschadigd raken.

Klachten whiplash

Bij iedereen leidt een whiplash tot andere klachten. Bovendien staat de ernst van het ongeval vaak niet in verhouding tot de mate van klachten. Een relatief licht ongeval kan zeer hevige en hardnekkige klachten geven.

De meeste whiplashpatiënten hebben last van pijn in de nek, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, pijn in schouder, arm en hand, overgevoeligheid voor licht en geluid, angst, depressie, frustratie en slaapstoornissen.

Gevolgen whiplash

Over de precieze gevolgen en de impact ervan op het dagelijks leven bestaat veel onduidelijkheid, zowel bij artsen als bij de directe omgeving van de patiënt. Dit onbegrip komt het herstel niet ten goede. Gelukkig hervat 85% van de whiplashpatiënten hun werk binnen zes tot twaalf maanden. Vaak zullen de werkzaamheden wel aangepast moeten worden, denk aan:

  • verminderde tilbelasting
  • mentale belasting beperken
  • in rustig tempo werken met voldoende pauze
  • afwisseling van in- en ontspanning bij computergebruik
  • vermijden van piekbelasting en overwerk

De klachten hebben natuurlijk ook invloed op hobby’s, sport, of andere activiteiten.

Daarbij komt dat veel mensen financiële zorgen krijgen door de whiplash. Terwijl de kans groot is dat met minder salaris rondgekomen moet worden, zal veel geld uitgegeven moeten worden aan de behandeling van de whiplash.

Kosteloze rechtsbijstand schadevergoeding whiplash

Het is mogelijk de kosten van de behandeling van de whiplash onderdeel te laten zijn van een letselschadevergoeding. Vereist is dat een ander aansprakelijk was voor het ongeval. Is dat het geval, dan zal deze uw letselschade moeten vergoeden. Het schadevergoedingstraject is zeer complex en kan lang duren. Laat u dus bijstaan door een gespecialiseerde letselschadejurist of -expert.

B&O Letselschade is specialist op het gebied van schadevergoeding bij een whiplash en biedt persoonlijke, professionele en betrokken dienstverlening. Om financiële moeilijkheden te voorkomen wordt altijd een voorschot op de schadevergoeding gevraagd. Bang voor hoge rechtsbijstandskosten hoeft u niet te zijn: in de meeste gevallen kunt u gratis gebruik maken van deze dienstverlening.

Meer weten over gratis rechtsbijstand bij het vorderen van letselschade na een whiplash? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.