Whiplash symptomen lange termijn en korte termijn

Veel mensen krijgen te maken met een whiplash: per jaar lopen zo’n 20.000 mensen een whiplash op. Door de snelle beweging van het hoofd (‘zweepslag’) kunnen weefsels, zenuwen en hersens beschadigd raken. De whiplash symptomen zijn bij iedereen anders en kunnen op korte termijn of op lange termijn optreden.

Gradaties whiplash symptomen

Afhankelijk van de ernst van het whiplashletsel kunnen verschillende gradaties symptomen optreden: van lichte tot zeer ernstige klachten. In de praktijk worde de whiplash symptomen in de volgende gradaties ingedeeld:

  1. Geen klachten
  2. Pijn, stijfheid en gevoeligheid van de nek
  3. Nekklachten en andere klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (zoals stijfheid en drukpijn)
  4. Nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen (zoals verminderde peesreflexen, verminderde spierkracht en stoornissen in de gevoelswaarneming)
  5. Nekklachten en fracturen (botbreuken) of dislocaties (verplaatsing)

Het is trouwens niet zo dat er tussen de ernst van de whiplash klachten en de ernst van het ongeval evenredigheid hoeft te zijn: een relatief licht ongeval kan op lange termijn hevige en langdurige klachten geven.

Whiplash symptomen korte termijn

Symptomen die op korte termijn kunnen optreden zijn onder andere:

  • hoofdpijn
  • nek- en schouderpijn
  • vermoeidheid
  • tintelingen in vingers
  • doof gevoel in nek en schouders

Korte termijn betekent dat de symptomen maximaal zes weken na het ongeval ontstaan.

Whiplash symptomen lange termijn

De whiplash symptomen op de lange termijn zijn dezelfde als op korte termijn. Daarbij kunnen symptomen optreden als emotionele labiliteit, depressie, slaapstoornissen, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Een depressie is het meest voorkomende whiplash symptoom op lange termijn: meer dan 70% van de whiplashpatiënten heeft depressieve klachten.

Financiële problemen na whiplash

Behandeling van whiplash symptomen kan erg kostbaar zijn. Daarbij is de kans groot dat u minder inkomen krijgt, doordat u minder kunt werken of bijvoorbeeld in de Ziektewet terecht komt. Veel whiplashpatiënten weten niet dat het mogelijk is de kosten voor de behandeling van een whiplash onderdeel te laten zijn van een schadevergoeding, als een ander aansprakelijk is voor het ongeval. Het is verstandig u bij te laten staan door een letselschadespecialist.

Meer weten over juridische bijstand bij whiplashsymptomen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gepost op