Behandelingen whiplash

Behandeling whiplashEen behandeling van een whiplash die volledige genezing garandeert bestaat helaas niet. De diverse behandelmethodes die tegenwoordig gebruikt worden zijn bovendien niet wetenschappelijk bewezen. Moet u dan maar niets doen en hopen dat uw klachten vanzelf over gaan? Zeker niet. Uit de praktijk blijkt dat u wel degelijk iets kunt doen om de kans op chronische klachten ter verkleinen.

Whiplash en beweging

U hoeft veel pijn of uw nek is stijf. Het laatste waar u aan moet denken is bewegen. De dokter gaf vroeger dan ook het advies om rust te nemen of schreef zelfs een nekkraag voor. Tegenwoordig wordt hier anders over gedacht. Bewegen is belangrijk. Bij acute klachten verkleint u met bewegen de kans op chronische klachten. Bij chronische klachten is bewegen goed, omdat u daardoor beter in uw vel komt te zitten. Beweeg op een verantwoorde manier en let op dat u:

  • een goede lichaamshouding aanneemt;
  • de beweging afstemt op uw belastbaarheid;
  • regelmatig oefeningen doet.

Whiplash en therapieën

U kunt zelf zorgen voor voldoende beweging. Is dat niet genoeg, dan kunt u de hulp inschakelen van verschillende therapeuten. Vaak zijn de klachten divers. Aanpak vanuit diverse invalshoeken is dan aan te raden, waarbij verschillende disciplines samenwerken. Denk aan een neuroloog, psycholoog, fysiotherapeut, revalidatiearts of ergotherapeut. Zo wordt u op zowel lichamelijk als geestelijk gebied geholpen.

Lees ook: Richtlijn fysiotherapie whiplash

Whiplash en specifieke klachten

Voor welke behandeling u moet kiezen, zal afhangen van uw klachten. Voor bepaalde klachten zijn bepaalde therapieën aan te raden, zoals bij:

  • pijn: anesthesioloog of pijnpoli
  • stijfheid: fysiotherapie, (ortho)manueel therapeut
  • cognitieve en gedragsmatige klachten: cognitieve gedragstherapie
  • oogproblemen: functioneel optometrist
  • overgevoeligheid voor geluid: audiologisch centrum
  • slaapproblemen: centrum voor slaap- en waakstoornissen
  • praktische problemen in dagelijks leven: ergotherapeut, maatschappelijk werk


Bron: Whiplashstichting

Bovendien kunt u kiezen voor een niet-reguliere geneeswijze. Laat u daarbij goed adviseren.

Kosten behandeling whiplash

De behandeling van een whiplash kan erg kostbaar zijn. Hoe kostbaar? Dat hangt af van welke therapieën gebruik wordt gemaakt. Niet alle verzekeraars erkennen whiplash als ‘letsel’, zeker niet als het gaat om een chronische whiplash. U zult dus niet altijd bij uw eigen zorgverzekering aan kunnen kloppen. De kans is groot dat u bovendien genoegen moet nemen met minder salaris: u zit in de Ziektewet of u kunt minder werken. Veel slachtoffers met een whiplash hebben daarom moeite iedere maand rond te komen.

Letselschadevergoeding voor kosten behandeling whiplash

Is iemand anders aansprakelijk voor uw whiplash? Dan kunt u de kosten van de behandeling vergoed krijgen. Daarvoor dient u de veroorzaker juridisch aansprakelijk te stellen. Een belangenbehartiger kan u daarbij helpen.

U kunt voor advies vrijblijvend contact met ons opnemen. We beoordelen direct of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Zo ja, dan stellen wij de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk. Bovendien vragen we direct een voorschot. Zo voorkomen we dat u in financiële moeilijkheden komt. Onze juridische hulp is trouwens gratis: de tegenpartij krijgt de rekening.

Neem voor meer informatie over onze gratis rechtsbijstand bij een whiplash vrijblijvend contact met ons op.