Whiplash klachten na aanrijding, welke symptomen?

Een whiplash is een ernstige vorm van letsel, dat zowel lichamelijke als geestelijke klachten kan geven. Een whiplash is geen uniek verschijnsel: in 2011 waren in Nederland 100.000 chronische whiplashpatiënten, waar per jaar zo’n 20.000 nieuwe whiplashongevallen bij komen. 40-50% van de mensen met een whiplash heeft na een jaar nog last van klachten. Toch is nog weinig bekend over de precieze oorzaak van whiplash klachten en voelen patiënten zich vaak onbegrepen.

Acute whiplash klachten

Door de snelle beweging van het hoofd bij een whiplash (‘zweepslag’ ) kunnen weefsels in de nek en de hals beschadigd worden en kunnen de hersenen door elkaar worden geschud. Dit geeft bij ieder slachtoffer andere klachten. Whiplash klachten zijn dan ook zeer divers en bij iedereen anders. Veel voorkomende acute klachten (vanaf het moment van het ongeval tot maximaal 8 weken later) zijn:

  • hoofdpijn
  • nekpijn
  • stijve nek
  • vermoeidheid
  • concentratie- en geheugenstoornissen
  • pijn in schouder, arm en/of hand
  • angst/depressie
  • slaapstoornis

Chronische whiplash klachten

Uit de praktijk blijkt dat als iemand na 2 tot 3 maanden nog steeds whiplash klachten heeft, de kans groot is dat deze klachten levenslang zijn. De langdurige whiplash klachten zijn dezelfde als acute whiplash klachten. Daarbij kunnen verschillende psychische klachten ontstaan.

De dagelijkse activiteiten, zoals werk, hobby of sport, worden door de whiplash klachten meestal sterk beperkt. De patiënt kan niet meer doen wat hij voorheen nog wél kon. Dat kan uiteraard heel frustrerend zijn.

Ook kunnen financiële zorgen een negatieve invloed hebben op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je minder gaat werken, minder salaris ontvangt, in de Ziektewet terecht komt of een uitkering krijgt, kan dit je financiële situatie behoorlijk in gevaar brengen. Zeker als de whiplash zorgt voor veel extra kosten.

Letselschadevergoeding claimen

In de meeste gevallen werd een whiplash veroorzaakt door een ander. Bijvoorbeeld als je van achter door een auto wordt aangereden. In dat geval is het mogelijk een letselschadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Het schadevergoedingstraject kan erg lang en complex zijn. Met de juiste juridische bijstand maakt u de grootste kans op een gerechtvaardigde schadevergoeding.

B&O Letselschade is expert op het gebied van letselschade bij whiplash klachten. In de meeste gevallen zal ons juristenkantoor u gratis bij kunnen staan. Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Gepost op