Factoren van invloed op whiplash

Als u van achteren bent aangereden, hoeft dit gelukkig niet te betekenen dat u een whiplash heeft opgelopen. Maar de impact van het ongeval kan wel dusdanig zijn dat uw nek een flinke klap oploopt en u klachten ondervindt. De ernst van het ongeval kan van invloed zijn op uw letsel en eventuele whiplash, maar ook andere factoren kunnen hierbij meespelen. De gevolgen van een aanrijding kunnen daarbij per persoon verschillend zijn. B&O Letselschade informeert u over de verschillende whiplash factoren.

Gratis juridische expertise bij whiplash

De letselschade specialisten en juristen van B&O Letselschade zijn welbekend met het fenomeen whiplash. Zij kunnen u daardoor goed en bekwaam begeleiden bij het juridische traject dat hierbij komt kijken. Zo bent u ervan verzekerd dat u in goede handen bent bij betrokken experts die de juiste schadevergoeding voor u weten te verkrijgen. Dit kost u helemaal niets indien een andere partij aansprakelijk gesteld kan worden.

Nadere informatie over whiplash klachten op lange termijn

Bezoek uw huisarts na een aanrijding

Laten we vooropstellen dat het van belang is dat u na een aanrijding (van achteren) zo snel mogelijk uw huisarts raadpleegt. Het maakt daarbij niet uit of u al klachten ervaart als gevolg hiervan. Als u een whiplash heeft, is het namelijk mogelijk dat de klachten zich pas later manifesteren. Het is niet ongebruikelijk dat er enige tijd kan zitten tussen het ongeval en het ontstaan van de klachten. Dit kan een aantal dagen, weken of soms zelfs pas maanden na de aanrijding naar voren komen.

Als u klachten ervaart na een aanrijding van achteren, bijvoorbeeld in uw nek, dan kunnen deze van tijdelijke aard zijn. Maar het kan ook betekenen dat dit de eerste klachten zijn die horen bij een whiplash. Het is aan uw arts om dit te onderzoeken en de correcte diagnose te stellen.

Factoren bij wel of geen whiplash

Maar het is ook heel goed mogelijk dat u, ondanks uw whiplash, helemaal geen klachten heeft. De kans op het krijgen van een whiplashsyndroom kunnen worden beïnvloed door een aantal factoren. In de loop der jaren zijn hier veel studies naar gedaan. Maar het is tot de dag van vandaag nog onvoldoende duidelijk door welke factoren chronische whiplash ontstaat. Op dit moment is eigenlijk alleen de ernst van de pijn te voorspellen bij een whiplashpatiënt. Factoren die mogelijk mee kunnen spelen bij het al dan niet oplopen van een whiplash zijn:

  1. De aard van het ongeval. Een aanrijding van achteren, waarbij het hoofd eerst naar achteren en vervolgens naar voren klapt, heeft meer impact dan een aanrijding van voren met het oog op een eventuele whiplash. Bij het dragen van een gordel wordt de kans op hoofdletsel verkleind, maar het vergroot wel de kans op whiplashtrauma door het extreem belasten van de nekwervels. Ook een juiste afstelling van de hoofdsteun kan een belangrijke factor zijn bij het voorkomen van een whiplash
  2. Demografische factoren, dus man of vrouw en leeftijd. Circa 60% van de whiplash patiënten is vrouw. Een theorie hierover is dat vrouwen een dunnere nek hebben dan mannen die door minder spiervezels ondersteund wordt. Daardoor zouden zij de kracht, die tijdens het ongeval ontstaat, minder goed kunnen opvangen
  3. Fysieke factoren. Hoe is de lichamelijke gesteldheid van het slachtoffer voor het ongeval?
  4. Psychologische factoren

Daarnaast zijn er ook factoren te benoemen die worden geassocieerd met de snelheid van het herstel na een whiplash:

  1. Afgenomen mobiliteit van de nek. In hoeverre kan de patiënt zijn of haar nek bewegen?
  2. Eerder opgelopen hoofdtrauma
  3. Vrouwelijk geslacht
  4. Leeftijd

Het herstel van chronische pijn in het algemeen kan nog worden beïnvloed door:

  1. De wijze van omgaan met de klachten
  2. Psychosociale factoren, zoals angst en (on)tevredenheid over werksituatie

Patiënten met chronische pijn kunnen op een adequate wijze omgaan met hun klachten of misschien juist niet. Hierbij hangt het af van de mogelijkheid of de fysieke belasting kan worden afgestemd op wat haalbaar is voor die persoon. Dit varieert per patiënt en wordt onder andere bepaald door de verstreken tijd sinds het ongeval en psychosociale factoren.

Gratis juridische hulp bij uw letselschadezaak

Het is van belang te weten dat er geen verband hoeft te bestaan tussen de ernst van de verwondingen en de bijbehorende whiplash klachten. Een op het eerste gezicht gering trauma sluit een heftig en langdurig klachtenpatroon niet uit. Het is daarom belangrijk dat u na een aanrijding van achteren uw huisarts raadpleegt en u goed laat onderzoeken. Ook een goede letselschadejurist is van belang die, met oog voor uw situatie, de maximaal haalbare schadevergoeding voor u regelt. Als u deze zorgen uit handen worden genomen, kunt u zich volledig op uw herstel richten. Wij nemen uw letselschadezaak volledig gratis van u over. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor advies en nadere informatie.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *