Whiplash trauma na aanrijding of ander ongeval

Whiplash trauma is een andere naam voor whiplashsyndroom, post-whiplashsyndroom en chronische whiplash.

Ontstaan whiplashtrauma

Een whiplashtrauma ontstaat nadat het hoofd een hevige zwaaibeweging maakt van voor naar achter. Dit komt vaak voor wanneer een auto met enige snelheid tegen de achterkant van een ander voertuig aanraakt, de zogenaamde kop-staartbotsing De bestuurder of passagier van de eerste auto kan door deze klap een whiplash trauma oplopen. Er ontstaat letsel aan de nek, dat pijn, stijfheid, hoofdpijn en andere klachten veroorzaakt.

Verloop whiplash trauma

Vooraf is niet te voorspellen hoe het klachtenpatroon zich zal ontwikkelen. Sommigen zijn na enkele dagen hersteld, anderen blijven helaas levenslang klachten houden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen met een whiplash trauma na drie tot vier weken hersteld is.

Symptomen whiplash trauma

Een whiplash trauma kent een veelheid aan symptomen. In de meeste gevallen is sprake van nekpijn, hoofdpijn en stijfheid. Andere veel voorkomende symptomen:

  • duizeligheid
  • misselijkheid en braken
  • oorsuizen
  • lage rugklachten
  • vermoeidheid
  • burn-out

Behandeling whiplash trauma

In de eerste uren na het ongeval is bedrust verstandig. Daarna is het juist belangrijk in beweging te blijven om de nek soepel te houden. Daarbij kunt u pijnstillers gebruiken. De klachten zullen vaak spontaan verdwijnen.

Als de klachten blijven aanhouden zullen eerst mogelijke andere oorzaken van de klachten moeten worden uitgesloten. Een whiplash trauma is immers niet zichtbaar op verschillende medische scans (CT, RX en EEG). Als een whiplash trauma is vastgesteld zijn er verschillende behandelmethoden, die veelal gericht zijn op het leren omgaan met de beperkingen. Denk aan osteopathie, psychotherapie, fysiotherapie, ergotherapie, etc.

Financiële moeilijkheden na ongeval

Het beste medicijn bij een whiplash trauma is positiviteit. Dus geen stress, zorgen of zenuwen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. U heeft pijn, kunt niet meer de dingen doen die u wilt en de omgeving toont weinig begrip. Ook financieel kunt u het lastig krijgen: de verschillende behandelingen kosten veel geld. Hoe blijf je dan positief?

Voorkom ten eerste dat u in de slachtofferrol gedrukt wordt: neem zelf de touwtjes in handen door uw klachten serieus te nemen en te zoeken naar de juiste professionele hulp. Als u geen zin heeft in getouwtrek rondom uw letselschadeclaim: schakel dan rechtsbijstand in. Zo zorgt u dat u zich kunt blijven richten op uw herstel en kunt genieten van de mooie dingen in het leven.

Gratis rechtsbijstand letselschade specialist

Wij begrijpen hoe zwaar u het heeft en helpen u graag kosteloos bij het verwezenlijken van uw schadevergoeding. Als de veroorzaker van uw whiplash trauma juridisch aansprakelijk is, nemen wij het gehele letselschadetraject uit handen. Voor meer informatie kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gepost op