Wat is een whiplash?

Wat is whiplash?Whiplash is een Engelse term en betekent in het Nederlands ‘zweepslag’. Een whiplash heet zo omdat het hoofd de beweging van een zweepslag maakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een aanrijding, duik in ondiep water, paardrijden of een harde landing van een vliegtuig. Door de slingerbeweging van het hoofd ontstaan beschadigingen die veel klachten kunnen geven.

Is een aanrijding de oorzaak van uw whiplash-klachten, dan hebt u vaak recht op vergoeding van uw schade. U kunt hier vrijblijvend een letselschadespecialist raadplegen, zodat u snel weet waarop u recht heeft.

Wat gebeurt er bij een whiplash?

Er is nog steeds onduidelijk wat er nu precies gebeurt bij een whiplash. Duidelijk is wel dat spierweefsel, gewrichtsbanden en zenuwen een klap krijgen. Het gevolg is onder andere verrekking, overstrekking scheuring en kleine bloedingen. Ook microweefsel kan beschadigd raken. Het vaststellen van een whiplash is lastig, het letsel is vaak niet zichtbaar op röntgenfoto’s.

Symptomen whiplash

Door de whiplash kunnen verschillende weefsels, zenuwen of gewrichtsbanden beschadigd raken. De klachten die daardoor ontstaan zijn zeer divers en bij iedereen anders. De meest voorkomende klachten zijn hoofd- en nekpijn. Ook komen onder andere duizeligheid, evenwichtsstoornissen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, vermoeidheid, tintelingen, depressie en angsten voor.

Gelukkig geneest de helft van de mensen met een whiplash spontaan binnen drie maanden. Een klein deel van de slachtoffers blijft levenslang klachten houden.

Behandeling whiplash

Uiteraard is het ten eerste belangrijk zo snel mogelijk een arts te bezoeken als u een whiplash vermoedt. Soms zal een halskraag worden voorgeschreven, maar meestal nooit voor langer dan 3 tot 4 weken. Daarna is het juist belangrijk de spieren soepel te houden. Aanvullende therapie kan onder andere bestaan uit fysiotherapie, manuele therapie, hulp van een neuroloog of chiropractor. Het zal van de situatie afhangen wat de juiste behandeling is.

Letselschadevergoeding bij whiplash

De behandeling van een whiplash kan kostbaar zijn. Het verhalen van letselschade kan daarom verstandig zijn. Als een ander aansprakelijk is voor de whiplash, kan schadevergoeding geclaimd worden. Twijfelt u of u voor schadevergoeding in aanmerking komt, neem dan contact op met een letselschade-expert. Deze kan u meer vertellen over de mogelijkheden en u eventueel helpen bij het letselschadetraject.

Gratis rechtsbijstand whiplash

Bij B&O Letselschade kunt u terecht voor professionele, betrokken en persoonlijke rechtsbijstand. Letselschadejuristen en -experts met jarenlange ervaring helpen bij het claimen van letselschade en zullen altijd een voorschot op de schadevergoeding vragen. Zo worden financiële problemen voorkomen. De dienstverlening van B&O Letselschade kost in de meeste gevallen niets. De aansprakelijke veroorzaker is wettelijk verplicht ook de redelijke kosten van rechtsbijstand te betalen.

Meer weten over gratis rechtsbijstand bij een whiplash? Neem geheel vrijblijvend contact op.