Hoe herken ik een whiplash?

U heeft een aanrijding met de auto gehad en u bent hierbij van achteren aangereden. Nadien heeft u veel last van uw nek, hoofd of schouders. Dat zijn erg vervelende klachten die hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid kunnen veroorzaken. U hoopt dat het niet iets blijvends is en bent in dubio of u het nader moet laten onderzoeken. U heeft wel eens van de term ‘whiplash’ gehoord, zou dat het kunnen zijn? Wat is het precies en hoe herkent u een whiplash?

Wat is een whiplash?

Als u zoekt naar een definitie van het woord ‘whiplash’ in het woordenboek, dan wordt het als volgt omschreven in de Dikke van Dale:

Bron: Van Dale

Vaak gebeurt deze plotselinge, heftige beweging van de nek tijdens een aanrijding van achteren, zoals bij een kop-staartbotsing. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Maar het kan u ook overkomen tijdens het sporten of door een bedrijfsongeval. Een whiplash is dus een verzamelnaam voor alle klachten die kunnen ontstaan na deze onverwachte beweging van het hoofd.

Juridische hulp bij een whiplash

Als blijkt dat u, na het raadplegen van een arts, een whiplash heeft door een aanrijding van achteren, dan is de persoon die u heeft aangereden aansprakelijk voor uw letselschade. De letselschade juristen van B&O Letselschade hebben ruime ervaring in schadeclaims waarbij whiplash aan de orde is. Wij staan u zelfs geheel kosteloos bij, nemen u al het geregel uit handen en wikkelen de schadeclaim in z’n geheel voor u af.

Symptomen van een whiplash

Bij een whiplash kan een beschadiging optreden in zachte weefsels en structuren van de nek. Deze geven aanleiding tot de klachten. Veel voorkomende symptomen bij whiplash zijn:

  • Nekpijn
  • Stijfheid in de nek
  • Hoofdpijn
  • Lastig definieerbare pijnen in de rug en ledematen

Bijkomende symptomen kunnen nog zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Oorsuizen
  • Tintelingen in de vingers

Herkent u deze klachten na een aanrijding van achteren of wellicht na een sport- of bedrijfsongeval? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Alleen een arts kan de diagnose whiplash stellen. Ook al is het zelfs voor een arts soms lastig om gelijk een juiste diagnose te stellen, toch is het raadzaam om hem naar uw klachten te laten kijken. Het is mogelijk dat u pas in een later stadium last krijgt van whiplashklachten, omdat uw lichaam in eerste instantie de symptomen maskeert, bijvoorbeeld door een hoog adrenalineniveau. Raadpleeg ook dan uw arts.

Wetenschappelijke kennis over whiplash

Er wordt voortdurend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar whiplash. De inzichten en kennis op het gebied van diagnostiek, behandeling en prognose worden daarbij in kaart gebracht. Deze wetenschappelijke kennis wordt gebruikt door (huis)artsen en andere medische professionals om de diagnose whiplash beter te kunnen maken en toe te passen. Wilt u de meest actuele update van de kennis over whiplash lezen, dan kunt u hier het uitgebreide rapport lezen.

Herstel van een whiplash

In Nederland lopen er jaarlijks tussen de 15.000 en de 30.000 personen een whiplash op na een verkeersongeval. Van de meeste van deze mensen verloopt het herstel voorspoedig en binnen 6 maanden.

De eerste drie weken zijn bij een whiplash bepalend voor de rest van het herstel. Er is namelijk sprake van een traag herstel als er na drie weken nog steeds klachten bestaan.

Binnen zes weken na de aanrijding is gemiddeld meer dan de helft weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen. De grote meerderheid heeft geen blijvende hinder van de whiplash. De praktijk leert dat het herstel wat langzamer gaat bij ouderen, vrouwen en mensen met veel hoofdpijn. Ook bij nekklachten meteen na het ongeluk of bij tintelingen in arm of hand, duurt het herstel over het algemeen wat langer.

Letselschade claim na een whiplash

Als u een whiplash heeft opgelopen door een aanrijding van achteren, dan is de automobilist die u aanreed aansprakelijk. Hij dient dan uw schadevergoeding te betalen voor zowel materiële (in geld uit te drukken) als immateriële schade (smartengeld). Bij een whiplash is er altijd sprake van lichamelijk letsel en heeft u recht op smartengeld. Onze letselschade juristen behandelen uw zaak gegarandeerd kosteloos en nemen voor u alle nodige stappen in dit juridische traject en de schadeclaim. U bent bij ons in goede handen voor een maximaal haalbare schadevergoeding. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *