Hoe om te gaan met whiplashklachten
Na een aanrijding kunt u flinke klachten overhouden aan uw nek of rug met alle vervelende bijkomende symptomen van dien. Als u van een arts de diagnose whiplash krijgt, is het vaak nog niet duidelijk aan te geven hoe lang en hoeveel last u zal houden van uw klachten. Bent u er na een aantal weken vanaf of is de pijn chronisch? Hoe kunt u het beste omgaan met klachten als u kampt met een whiplash? B&O Letselschade geeft u duidelijkheid.
Gratis juridisch advies bij whiplash
Heeft u whiplashklachten na een aanrijding? Nadat u een arts heeft geraadpleegd, is het raadzaam om een letselschade specialist in de arm te nemen. Deze expert neemt u alle zorgen uit handen betreffende de schadeloosstelling van alle kosten die een whiplash met zich meebrengt. B&O Letselschade heeft veel expertise in huis op het gebied van whiplash en kan u hierin juridisch bijstaan. Wij doen dit geheel kosteloos indien wij een andere partij voor uw letsel aansprakelijk kunnen stellen.
Whiplash bij aanrijding
Bij een aanrijding van achteren is er kans op whiplash, dat is een ding wat zeker is. Wat niet zeker is, is of u hierdoor daadwerkelijk een whiplash oploopt en wat de impact is van deze mogelijke klachten. Het is medisch gezien nog steeds een raadsel waarom de ene persoon na een aanrijding alleen maar nekpijn heeft, terwijl de ander nog maanden last kan hebben en het whiplashsyndroom oploopt. Wel staat hierbij vast dat de ervaring, psychische gesteldheid en de beleving van de aanrijding van grote invloed is op het herstel van het slachtoffer.
Angst bij whiplash
Door de pijn in de nek kan het slachtoffer bang worden om te bewegen. Na een aanrijding kan dit een grote rol spelen. Angst om te bewegen, maar ook angst omdat iemand een heftig ongeluk heeft meegemaakt waarbij die persoon misschien wel de dood in de ogen heeft gekeken.
Daarnaast speelt bij ontstaan van angst de reactie van de omgeving ook een grote rol. Een gebroken been is zichtbaar, maar een whiplash en de bijbehorende klachten zie je niet. Het is daarom voor anderen lastig te begrijpen dat een whiplashpatiënt soms wel en soms geen last heeft.
Het is om deze redenen voor slachtoffers belangrijk om te weten dat bij een whiplash daadwerkelijk spieren beschadigd zijn. Deze kleine beschadigingen kunnen triggerpoints van pijn worden en zijn gevoelig voor stress en overbelasting. De pijn bij whiplash is dus reëel. Zo zegt een psychotherapeut: “Die triggerpointpijn kun je ook voelen als je beweegt. Dat is dan een signaal om te stoppen, want ga je daar doorheen, dan vererger je de beschadiging en de pijn. Wie door (te) veel bewegen pijn krijgt, is geneigd angstig te worden voor bewegen en gaat dat vermijden. Zo kom je in een vicieuze cirkel.”
Bewegen bij whiplash
Als whiplashpatiënt kun je veel ellende voorkomen door te begrijpen wat er nu precies aan de hand is en wat een normale reactie is bij deze whiplashklachten.
De pijn en de angst hiervoor moet geen belemmering zijn om te blijven bewegen. In de eerste weken kan dit worden ondervangen door pijnstillers. Als er na twee tot vier weken geen verbetering is, verwijst de huisarts de patiënt vaak door naar een fysiotherapeut. Bij whiplashklachten is het van belang dat hier goed mee omgegaan wordt zodat het niet jarenlang blijft doorslepen en chronisch kan worden. Dit geldt voor de behandelaar, maar ook voor de patiënt zelf.
Ervaren letselschade expert
De meeste whiplashklachten zijn aan het hoofd, de nek, schouders of borstkas. Hoofdpijn en concentratiestoornissen zijn daarbij veelvoorkomende symptomen door de versnelde beweging van het hoofd tijdens de aanrijding. Maar deze klachten kunnen ook het gevolg zijn van spanning door de nasleep van het ongeval. Klachten verergeren bij stress. Het is daarom van belang om een goede en ervaren letselschade expert in te schakelen, die u de zorgen om de verdere juridische en financiële afwikkeling uit handen kan nemen. Bij B&O Letselschade bent u daarvoor aan het juiste adres. Wij nemen u zaak geheel gratis in behandeling als wij de andere partij voor u aansprakelijk kunnen stellen. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie en vrijblijvend advies.
Geef een reactie