EMDR therapie bij whiplash

De consequenties van whiplash na een aanrijding kunnen groot zijn. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er steeds vaker signalen dat het meemaken van een ernstig ongeval kan leiden tot psychische gevolgen van uiteenlopende aard. De nieuwe situatie die voor het slachtoffer ontstaat na het ongeluk, met fysieke en psychische klachten, kunnen belemmerend werken voor het herstel. EMDR-therapie kan hierbij mogelijk verlichting geven. B&O Letselschade geeft u nadere informatie over deze behandeling bij whiplash.

Kosteloze bijstand bij whiplash

De letselschade juristen van B&O Letselschade hebben ruime ervaring en expertise op het gebied van letselschade na een aanrijding, waaronder whiplash na een kop-staartbotsing. Wij kunnen u voorzien van informatie over de te nemen stappen, rekening houdend met uw klachten. Indien de andere partij aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letselschade, staan wij u geheel kosteloos bij. Wij nemen u dan alle zorgen uit handen betreffende uw schadeclaim en handelen alles voor u af.

Whiplash klachten

Wanneer u een aanrijding meemaakt, kan de impact voor uw lichaam groot zijn. Met name kop-staartbotsingen kunnen leiden tot een overstrekking van de nek.Tijdens de aanrijding maakt het hoofd een snelle beweging naar voren en naar achteren. Hierbij kan de nek enige centimeters worden uitgerekt, met een complex trauma tot gevolg. Dit wordt ook wel whiplash genoemd.

Typische whiplash klachten zijn:

 • een pijnlijke nek
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • evenwichtsstoornissen
 • tintelingen
 • hoor- en gezichtsproblemen
 • pijn of verdoving in handen of voeten

Naast deze fysieke klachten kunnen er ook nog allerlei psychische klachten ontstaan bij een whiplash. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Prikkelbaar zijn
 • Snelle vermoeidheid
 • Overmatig transpireren

De laatste twee voorbeelden zijn fysieke uitingen bij psychische klachten. Wanneer de symptomen langer aanhouden dan 6 maanden, wordt er gesproken van ‘chronische whiplash’. Bij chronische whiplash is niet enkel sprake van lichamelijke of psychische klachten, maar een combinatie van beide.

Steeds vaker wordt gesignaleerd dat het meemaken van een ernstig verkeersongeval zou kunnen leiden tot psychische gevolgen van uiteenlopende aard, zoals Posttraumatische Stress Stoornissen (PTSS), acute stress, reisfobie en depressie.

Nadere informatie over herkennen van whiplash

EMDR therapie bij whiplash

Ongeveer 70 procent van de whiplash patiënten herstelt op eigen kracht binnen enkele maanden na het ongeval. Bij chronische whiplash is dit niet het geval. De psychische klachten die ontstaan, in een nieuwe situatie na het ongeval, kunnen hierbij belemmerend werken voor het herstel.

Herbeleving van en herinneringen aan het ongeval kunnen zorgen voor het aannemen van een verkrampte lichaamshouding. De verkrampingen dragen bij aan het in stand houden van de fysieke klachten. De stijve nek en de pijn in nek en hoofd worden versterkt. Dit heeft tot gevolg dat de whiplash patiënt in een vicieuze cirkel belandt, gebaseerd op negatieve herinneringen en traumabeleving van het ongeval.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een vorm van therapie die gericht is op het verzachten van trauma-symptomen. Bij chronische pijn vormt een neuraal netwerk van zenuwen een verbinding met de hersenen. EMDR-therapie brengt deze netwerken in beweging. Door herbeleving worden tijdens de behandeling herinneringen op een nieuwe manier beleefd en verwerkt. Hoe meer de chronische pijn vanuit de hersenen komt, hoe groter de kans van slagen is van EMDR. Ook worden met EMDR zoveel mogelijk stressfactoren weggenomen die de pijn verergeren.

Nadere informatie over EMDR

Er zijn inmiddels goede resultaten behaald met EMDR bij whiplash klachten, waardoor verder onderzoek naar deze methode gerechtvaardigd is en momenteel ook uitgevoerd wordt.

Bron: EMDR Nederland
Traumasymptomen whiplash voor en na EMDR en de gemiddelde scores van Nederlandse vrouwen

Bron: EMDR Nederland
Scores op de schokverwerkingslijst bij whiplash voor en na EMDR

Opmerkelijk is dat bij de EMDR behandeling bij whiplash meestal slechts een gering aantal sessies nodig zijn om de gewenste resultaten te behalen. In zeer korte tijd wordt vaak een vermindering behaald van de ernst van traumaklachten.

Nadere informatie over behandelmethodes whiplash

Vrijblijvend advies bij whiplashklachten

Heeft u na een aanrijding whiplashklachten? Belangrijk is dat u zo snel mogelijk contact zoekt met een arts om de diagnose vast te stellen. Heeft u vervolgens hulp nodig om de schuldige partij aansprakelijk te stellen en een schadeclaim in te dienen? Dan kunnen onze vakkundige letselschade juristen en specialisten u kosteloos bijstaan. Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies of nadere informatie.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *