Whiplash na val van paard

Een whiplash kunt u op verschillende manieren oplopen. Een auto-ongeluk kan een whiplash veroorzaken maar ook een whiplash na val van paard komt regelmatig voor. De schade die ontstaat door een whiplash kan aanzienlijk zijn, zeker als u door het letsel een tijd niet kunt werken. Een whiplash veroorzaakt vaak veel pijn en andere hinderlijke klachten en kan veel medische en andere kosten met zich meebrengen. U heeft recht op schadevergoeding indien iemand anders verantwoordelijk is voor uw valpartij. Om uw letselschade vergoed te krijgen moet u wel iemand anders aansprakelijk stellen voor uw letsel. Bij whiplash na val van paard kan dat een andere ruiter zijn, de eigenaar van het paard of de manege waar u rijdt.

Whiplash na val van paard? Neem contact op met een letselschade jurist en vraag vrijblijvend advies omtrent het claimen van letselschade.

Wat is een whiplash

Een whiplash is nekletsel, ontstaan door een overstrekking van de nekspieren. Een whiplash is vaak het gevolg van een kop-staartbotsing waarbij de nek een snelle zwiepbeweging maakt maar kan ook ontstaan door een val van de fiets, een duik in ondiep water en val van een paard. Whiplash klachten variëren van pijn, duizeligheid en concentratiestoornissen tot flauwvallen, slecht zien en gevoeligheid voor licht. De pijn kan uitstralen naar lager gelegen gebieden zoals de hals en schouders waardoor u beperkt wordt in uw bewegingen. Een whiplash na val van paard ontstaat doordat de ruiter op zijn of haar nek terecht komt.

Aansprakelijkheid whiplash na val van paard

In veel gevallen kunt u de eigenaar van het paard waarop u reed aansprakelijk stellen. Indien u op een paard van de manege rijdt, dan kunt u mogelijk de manage aansprakelijk stellen. Soms hangen in de manege bordjes waarop staat dat aansprakelijkheid niet wordt erkend. De rechter heeft echter bepaald dat deze bordjes niet rechtsgeldig zijn en daarom kunt u toch recht hebben op letselschadevergoeding bij whiplash na val van paard. Laat u adviseren door een letselschade jurist als u letselschade wilt claimen na een ongeval met een paard. In de meeste gevallen heeft u recht op minimaal 50% letselschade vergoeding.

Eigen schuld

Om de uiteindelijke hoogte van de letselschade vergoeding te berekenen is ook van belang wat uw eigen aandeel in het ongeluk was. In de meeste gevallen krijgt u tussen de 50% en 100% van uw letselschade vergoed. Dat is meestal geen 100% is, komt doordat paardrijden een sport is waarvan iedereen er redelijkerwijs bekend mee kan zijn dat het een verhoogd risico op letsel met zich meebrengt. Gaan paardrijden betekent impliciet dat u dit risico aanvaardt. Loopt u dus whiplash na val van paard op, dan kan een deel van uw letselschade worden geclaimd.

Kinderen met whiplash na val van paard

Kinderen tot 14 jaar hebben vrijwel altijd recht op 100% letselschade vergoeding. Het Hof Leeuwarden heeft op 12 november 2003 bepaald dat (bij de val van een paard) geen eigen schuld kan worden aangerekend. Letselschade door een paardrij-ongeval bij kinderen jonger dan 14 jaar leidt dus in de meeste gevallen tot een letselschadevergoeding van 100%.

Bedragen letselschade

De letselschade bedragen die worden uitgekeerd verschillen per geval. Heeft u langdurige whiplash klachten, dan kan het bedrag aan letselschade vergoeding flink oplopen. Misschien moet u intensief revalideren, vaak een arts bezoeken en kunt u een tijd niet werken. De medische kosten die de zorgverzekering niet vergoedt vallen onder de letselschadevergoeding. Ook allerlei andere kostenposten zoals extra vervoer en huishoudelijke hulp, evenals inkomensschade moet de verzekeringsmaatschappij van eigenaar van het paard of de manege vergoeden.
Onze letselschade deskundigen hebben veel ervaring met het claimen van letselschade door whiplash na val van paard. Kosten voor uw juridische bijstand worden meegenomen bij de totale letselschadevergoeding, waardoor onze diensten u niets kosten.

Gepost op