Weer aan het werk met een whiplash

U heeft een ongeluk gehad en u heeft daar whiplashklachten aan overgehouden. Dit gaat gepaard met hevige pijn, u voelt zich lusteloos en duizelig of u kunt uw nek niet goed bewegen. U bent al enige tijd arbeidsongeschikt en de tijd komt dat u weer aan het werk moet. Bent u voldoende hersteld en hoe kunt u het beste re-integreren? B&O Letselschade zet alles voor u op een rij en geeft tips.

Juridische hulp bij een whiplash

Als u een ongeval heeft gehad met whiplash tot gevolg, dan loopt u tegen veel dingen aan. Van de ene op de andere dag heeft u erge pijn of voelt u zich gebroken. Ook moeten er veel praktische zaken geregeld worden, zoals aansprakelijkstelling van de veroorzaker van het ongeval. De juristen van B&O Letselschade kunnen u de juridische kant van het verhaal uit handen nemen. Wij doen dit zelfs geheel kosteloos indien de andere partij aansprakelijk gesteld kan worden.

Weer aan het werk?

Het herstel van een whiplash kost een paar weken, soms een paar maanden en in een enkel geval zelfs nog langer. In die periode wordt uw geduld als whiplash patiënt behoorlijk op de proef gesteld. U heeft veel pijn, u voelt zich lusteloos en u herkent veel signalen van uw lichaam niet. behandeling whiplash na aanrijdingU wilt het liefst weer als vanouds functioneren, maar uw lichaam staat het niet toe. Daarnaast voelt u vanuit uw omgeving toenemende druk om weer meer te gaan doen. Uw werkgever of de bedrijfsarts beginnen aan te dringen dat het tijd wordt om weer aan het werk te gaan.

Het is in zo’n situatie belangrijk dat u zelf de regie over de situatie houdt. Houdt bijvoorbeeld zelf contact met de bedrijfsarts en uw leidinggevende, wacht niet af. Geef hierbij duidelijk aan wat al wel weer kan en wat nog niet. U kunt zelf een plan van aanpak maken wanneer u welke activiteiten weer denkt op te kunnen pakken en dit overleggen met de arts en uw baas. Zo houdt u zelf de touwtjes in handen.

De rol van de bedrijfsarts bij whiplash

Een bedrijfsarts zal handelen vanuit zijn kennis, ervaring en bevindingen over de belemmeringen bij een whiplash patiënt. Hij observeert en onderzoekt de patiënt en zal aangeven waar hij een verschil ziet tussen de beleving van de zieke werknemer en zijn eigen interpretatie.

Een goede bedrijfsarts zal zich realiseren dat het van groot belang is dat elke werknemer met whiplash een zorgvuldige en individuele aanpak krijgt. U goed voorlichten over whiplash is daarbij van belang om te voorkomen dat u onnodige angst ontwikkelt om (meer) te bewegen. Ook zal hij voldoende tijd reserveren voor uw begeleiding. Voor de bedrijfsarts moet duidelijk en belangrijk zijn dat uw werk niet schadelijk zal zijn voor uw welzijn, maar hij zal u wel informeren over de heilzame werking van werk voor uw gezondheid. Omdat onnodige behandelingen en onderzoek het herstel juist kunnen tegenwerken, zal de arts dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

U zal, samen met de bedrijfsarts en uw werkgever, een individueel opbouwschema opstellen om u langzaam weer te laten re-integreren bij een whiplash.

Werkzaamheden bij re-integratie na een whiplash

Bij de meeste whiplash patiënten lukt het om binnen 6 tot 12 maanden weer aan het werk te gaan. Vaak is dit nog niet geheel klachtenvrij. Regelmatig komt het voor dat men toch al weer meer gaat werken dan men aankan. Dit kan zijn omdat men het zelf graag wil, maar het kan ook komen door druk van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat u bij een re-integratietraject actief meewerkt, maar ook duidelijk uw grenzen aangeeft. Kom met eigen initiatieven binnen uw mogelijkheden en geef ook aan wat u (nog) niet kunt.

Veel voorkomende werkaanpassingen voor whiplash patiënten in een re-integratietraject zijn:

  • Geen tilbelasting (langzaam opbouwen van maximaal te tillen gewicht)
  • Geen zware duw- en trekbewegingen
  • Niet boven schouderniveau werken
  • Beperken van mentale belasting
  • Werken in een rustig tempo met voldoende pauzemomenten
  • Bij computerwerk afwisseling van inspanning en ontspanning
  • Vermijden van piekbelasting en overwerk

Het is belangrijk dat het individueel opbouwschema regelmatig wordt geëvalueerd door u en uw leidinggevende, bijvoorbeeld elke twee weken, en indien nodig aangepast. De bedrijfsarts en uw collega’s kunnen hierbij betrokken worden.

Advies bij whiplash

Heeft u nog vragen betreffende uw whiplashklachten en hoe u dit praktisch en juridisch moet regelen? Onze letselschade experts kunnen u adviseren over te nemen stappen. Ook kunnen wij u kosteloos juridisch bijstaan indien een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letselschade en whiplash.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *