Berekening letselschade whiplash na aanrijding in file

Anja (1968) heeft samen met haar man een vof in wijnbewaarsystemen. Op een dag staat ze op de A59 stil in een file, als ze van achteren wordt aangereden. Aan de klap houdt ze whiplashklachten over. Ze wordt volledig arbeidsongeschikt. De verzekeraar van de dader erkent aansprakelijkheid voor de letselschade van Anja. Anja en de verzekeraar verschillen echter van mening over de berekening van de hoogte van de letselschade.

Anja wordt gedurende een aantal jaren vervangen door interim-managers. Daarna worden de taken door haar man overgenomen.

Berekening verlies aan arbeidsvermogen

De hoogte van de letselschade na een whiplash wordt bepaald met een berekening. Daarbij wordt de feitelijke inkomenssituatie na het ongeval vergeleken met de hypothetische situatie waarbij ze niet in de file zou zijn aangereden. Wat had Anja verdiend als zij geen letselschade door de whiplash had opgelopen? Anja vindt dat dat het salaris is dat de interim-managers ontvingen. De rechter is het niet met haar eens.

Berekening letselschade whiplash

Volgens de rechter zijn de (hoge) kosten van het salaris van de interim-managers geen geschikte norm om het hypothetische salaris van Anja te berekenen. Als uitgangspunt voor het hypothetische salaris van Anja moet genomen worden het netto salaris dat haar man ontving.

Berekening smartengeld whiplash

In eerste aanleg vorderde Anja smartengeld van € 20.000,–. Volgens de verzekeraar moet het smartengeld op € 7.500,– gesteld worden. De rechtbank komt Anja tegemoet en wijst smartengeld toe ter hoogte van € 18.000,–. In hoger beroep blijft dit bedrag aan smartengeld overeind.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *