Arbeidsongeschikt door whiplash

Stel, u raakt betrokken bij een aanrijding waarbij u van achteren geraakt wordt door aan andere automobilist. U loopt hierbij een whiplash op. Betekent dit dat u arbeidsongeschikt raakt, al dan niet tijdelijk? En hoe lang zal het duren voor u weer aan het werk kan? Is er een kans dat u blijvend arbeidsongeschikt bent? Wie draait er dan op voor alle gemaakte kosten? Dit zijn vragen die allemaal door uw hoofd gaan als u een whiplash heeft opgelopen. Onze juristen hebben de antwoorden voor u.

Juridische hulp bij een whiplash

Als u, door een achterop aanrijding, een whiplash heeft opgelopen, dan zijn er veel zaken om te regelen. U gaat naar een arts voor een juiste diagnose en u wilt een vergoeding voor de geleden schade. Dit zijn twee belangrijke stappen die genomen moeten worden en die u veel energie kosten. Zijn er nog meer (tussen)stappen waar u aan moet denken? Onze betrokken en ervaren letselschade juristen helpen u de juiste koers te bepalen om tot een correcte letselschadevergoeding te komen. Wij nemen u daarbij alle zorgen uit handen. Wij staan u in alle stappen juridisch bij en doen dit geheel kosteloos.

Arts bezoek na een aanrijding

Als u van achteren bent aangereden, dan is de kans groot dat u een whiplash heeft. Wij raden u aan in dat geval altijd een arts te bezoeken, voor uw welzijn maar ook voor de verslaglegging van uw klachten. Het kan zijn dat u in eerste instantie nog niet veel klachten heeft, maar deze kunnen zich in een later stadium alsnog openbaren. Dat uw huisarts hier verslag van maakt, is van belang voor de schadevergoeding die u vervolgens kunt claimen bij de automobilist die de aanrijding veroorzaakt heeft. Zonder (medisch) bewijs is het namelijk veel moeilijker om tot de juiste uitkering van schadevergoeding te komen.

Ziekteverzuim bij een whiplash

Ziekteverzuim bij een whiplash kan variëren van enkele dagen tot langdurige afwezigheid, dat hangt in het geheel af van de aard en de ernst van uw klachten. Bij een whiplash is het mogelijk om geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt te raken. Het is echter vaak moeilijk aan te geven welke invloed de whiplash heeft op uw functioneren en daardoor lastig te bewijzen dat u hierdoor niet meer kan werken. Het ondoorzichtige karakter van een whiplash kan vaak leiden tot een incorrecte beoordeling van uw arbeidsongeschiktheid.

Indien u arbeidsongeschikt raakt door een whiplash, dan krijgt u te maken met regels voor herintegratie om u zo spoedig mogelijk terug te laten keren op uw werk. Daarnaast zal u worden begeleid door een Arbo-arts. Uw werkgever heeft er baat bij als u weer zo snel mogelijk uw werk kan hervatten. Lukt dit niet en bent u na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt, dan heeft u recht op een WIA-uitkering.

Schadevergoeding bij arbeidsongeschiktheid door whiplash

Arbeidsongeschiktheid is een belangrijke schadepost na een aanrijding met whiplash tot gevolg. Dit zijn zogenoemde materiële lasten waar u daarnaast ook smartengeld voor kunt claimen bij de tegenpartij. U doet er goed aan deze vergoeding nauwkeurig te laten berekenen door een letselschade jurist. Ook het neerleggen van de schadeclaim bij de aansprakelijke partij kunt u het beste aan de expert overlaten. Dit is namelijk een specialistische klus die veel kennis vereist op het gebied van letselschade en wet- en regelgeving. Zo weet u zeker dat u de schadevergoeding zult ontvangen die van toepassing is op uw persoonlijke situatie.

De hoogte van het smartengeld bedrag is van te voren lastig vast te stellen. Hier kan de letselschade jurist pas uitsluitsel over geven na nauwkeurige berekeningen en het laten meespelen van alle factoren. Bij het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding wordt rekening gehouden met onder andere:

  • De duur van het genezingsproces
  • Volledig herstel of niet?
  • In welke mate arbeidsongeschikt door whiplash en voor hoe lang?
  • Welke beperkingen ondervindt u in het dagelijkse leven?
  • Gederfde levensvreugde of psychische klachten door de whiplash (concentratieproblemen, vermoeidheid, depressie, verminderde mobiliteit, beperkingen in sociaal leven, etc.)

Het is belangrijk dat u direct na de aanrijding alle schade bijhoudt om zo de letselschade jurist een goede basis te geven voor het vaststellen van de schadevergoeding en voor zijn onderhandelingen met de verzekeraar van de tegenpartij. Let u er hierbij op dat u niet alleen de materiële schade noteert die het directe gevolg is van de aanrijding. Ook medische kosten en hulp in de huishouding komen bijvoorbeeld in aanmerking voor vergoeding.

Houdt u er rekening mee dat in Nederland geen hoge bedragen smartengeld worden uitgekeerd, ook niet bij whiplash. Uw letselschade jurist kan u voorbeelden van bedragen smartengeld geven die eerder zijn uitbetaald.

Lang juridisch proces bij whiplash

Het juridische traject dat u ingaat bij een whiplash waarbij u een ander aansprakelijk wil stellen, kan langdurig zijn. Materiële schade kan snel duidelijk zijn. Maar uw letsel en uw kans op volledig herstel kunnen vaak pas in een later stadium definitief worden beoordeeld. Soms kan dit tot wel twee jaar duren. Om die reden neemt de letselschade specialist alle huidige en toekomstige schadeposten mee in de schadeclaim.

Indien u door een aanrijding van achteren letselschade heeft opgelopen, dan is de automobilist die dit veroorzaakt heeft aansprakelijk. Onze letselschade juristen staan u dan altijd kosteloos juridisch bij. Zo heeft u geen omkijken naar het volledige juridische traject en weet u zeker dat u de juiste schadevergoeding toebedeeld zult krijgen. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of vrijblijvend advies.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *