Oefeningen en revalidatie whiplash

Het klachtenpatroon na een whiplash verschilt per individu en dus ook het herstel is bij iedereen anders. Toch genezen gelukkig de meeste mensen volledig van een whiplash en kunnen binnen zes weken weer aan het werk. Na een jaar is zo’n 75% weer hersteld. De manier waarop iemand omgaat met de klachten is van grote invloed op het herstel.

Eerste 48 uur

Het is belangrijk zo snel mogelijk, liefst binnen 48 uur na het ongeval, uw huisarts te bezoeken. Soms zal een doorverwijzing naar een neuroloog nodig zijn.

Blijf bewegen

Helaas gaan slachtoffers er nog steeds vanuit dat (bed)rust en een nekkraag de beste manier zijn om van een whiplash te herstellen. Dat is niet zo. Het best is dat u in beweging blijft na het ongeval. Wandel, fiets, maar luister daarbij wel goed naar uw lichaam. Ook een sauna of een massage kunnen een positief effect hebben. Eventueel kunnen pijnstillers helpen bij ernstige pijn.

Oefeningen whiplash

Omdat de klachten bij iedereen anders zijn, is het meestal een goed idee een whiplashexpert te bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een chiropractor of een ergotherapeut zijn. De therapeut kan oefeningen voorschrijven die voor uw specifieke situatie het meest geschikt zijn. Onderstaand een aantal eenvoudige oefeningen, die een positieve invloed op uw herstel kunnen hebben. Nogmaals: luister altijd naar uw lichaam en forceer niets! Als een oefening niet goed voelt of als u veel pijn heeft, stop dan.

Whiplash: nekoefening
Ga rechtop op een stoel zitten met een stevige rugleuning. Zet uw voeten plat op de grond en leg uw handen op uw bovenbenen. Zorg dat u geen spanning in de nek voelt. Draai langzaam uw hoofd naar rechts, tot u niet verder meer kunt of tot u pijn voelt. Draai daarna op dezelfde manier uw hoofd naar links. Herhaal deze oefening zo vaak u wilt.

Whiplash: schouderoefening
Sta rechtop, met de voeten op heupbreedte (laat tussen uw voeten een afstand zo groot als de breedte van één voet). De armen hangen losjes langs het lichaam. Zet de knieën niet op slot en kantel uw bekken een beetje naar voren, zodat de holling in uw onderrug kleiner wordt. Rol nu rustig uw schouders tegelijk naar achter en weer terug naar voren, zodat de schoudergewrichten meedraaien. Herhaal deze oefening zo vaak u wilt.

Whiplash: rugoefening
Ga op uw rug liggen, met de armen langs uw lichaam en ontspan uw benen. Draai langzaam uw hoofd naar rechts, tot u niet verder meer kunt of tot u pijn voelt. Draai daarna op dezelfde manier uw hoofd naar links. Herhaal deze oefening zo vaak u wilt.

Revalidatie whiplash

Na een whiplash kunt u ook in een revalidatietraject terecht komen. Afhankelijk van de klachten duurt zo’n traject drie tot zes maanden. Het doel van revalidatie is niet het verminderen van pijn, maar het verbeteren van het functioneren op het werk en thuis. Meestal zullen verschillende behandelingen gestart worden, zoals ergotherapie, fysiotherapie en soms psychotherapie. Na de revalidatie is het de bedoeling dat uw belastbaarheid groter is geworden en dat u minder last heeft van lichamelijke beperkingen.

Schadevergoeding en whiplash

Bent u slachtoffer van een ongeval en heeft u een whiplash opgelopen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Waarschijnlijk heeft u recht op vergoeding van uw letselschade. Vraag direct gratis en vrijblijvend advies aan bij onze letselschadejuristen en -experts.

Gepost op