Langdurige whiplashklachten

Een whiplash is een letsel aan de nek en/of de rug. Het letsel ontstaat doordat het hoofd krachtig naar voren, achteren en/of opzij wordt bewogen. De beweging komt overeen met de beweging van zweep (whip in het Engels). De nek maakt een zweepslag en doordat dit met zeer veel kracht en snelheid gepaard gaat, kan er letsel ontstaan aan allerlei structuren in de nek en rug. Letsel als gevolg van uitrekking of overbelasting van de nekspieren, zenuwbanen, tussenwervelschijven en gewrichten zijn enkele voorbeelden hiervan. De kans op langdurige whiplashklachten is groter als het hoofd van het slachtoffer ten tijde van het ongeval gedraaid was.

Juridische afwikkeling

Bent u van achteren aangereden en ervaart u langdurige whiplashklachten? Doe dan een beroep op de expertise van deskundige letselschadejuristen. U heeft namelijk recht op schadevergoeding, aangezien bij een aanrijding van achteren de andere partij aansprakelijk is voor uw ongeval en het letsel dat hierdoor is ontstaan. De letselschadejuristen van B&O Letselschade zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. U kunt vertrouwen op:

    • Snelle behandeling van uw whiplash letselschadezaak
    • Betrouwbare en persoonlijke aanpak
    • Eerlijk advies
    • Kosteloze juridische bijstand tijdens uw hele letselschadetraject

De nek is erg kwetsbaar en de kans op whiplashklachten is groot bij een kop-staartbotsing, met nare gevolgen voor een slachtoffer. Vooral langdurige whiplashklachten kunnen grote impact hebben op uw leven. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op.

Wanneer ontstaan whiplashklachten?

Een aanrijding van achteren, de zogeheten kop-staartbotsing, is de grootste veroorzaker van whiplashklachten. Whiplashletsel kan echter ook op andere manieren ontstaan. Een botsing van voren of opzij kan het hoofd eveneens krachtig naar achteren of zijwaarts bewegen. Daarnaast kunnen kort- of langdurige whiplashklachten optreden wanneer u tijdens het paardrijden van het paard valt, met de fiets onderuit gaat of als u met de bus reist en deze een noodstop moet maken. Ook van de trap vallen en duiken in ondiep water kunnen whiplashletsel veroorzaken.

Kort- en langdurige whiplashklachten

Whiplashklachten kunnen we onderverdelen in symptomen die op korte termijn optreden en klachten die pas na enkele dagen of soms weken optreden. Deze laatste whiplashklachten kunnen langdurig aanhouden en soms zelfs chronisch worden.

Voorbeelden van whiplashklachten die de eerste 24 uur na een ongeval kunnen optreden zijn:

    • Nekpijn, hoofdpijn en pijn in schouder en/of rug
    • Stijfheid in de nek en/of schouder
    • Misselijkheid en duizelingen
    • Tintelingen in benen, armen en vingers

Bovengenoemde klachten kunnen ook pas enkele dagen na de aanrijding of het ongeval optreden. Voorbeelden van overige whiplashklachten die ook na enkele dagen of pas weken na de botsing kunnen optreden en die kunnen overgaan in langdurige whiplashklachten, zijn:

  • Evenwichtsproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Problemen met het geheugen
  • Ernstige vermoeidheid
  • Gevoelsveranderingen
  • Oorsuizen
  • Problemen met concentreren
  • Angstgevoelens
  • Depressieve klachten en emotionele labiliteit
  • Veranderingen in het karakter

Bij een whiplash kan zodoende een veelheid aan diverse lichamelijke en psychische klachten ontstaan.

Wanneer langdurige whiplashklachten?

We spreken van langdurige whiplashklachten als deze langer dan drie maanden aanhouden. Circa driekwart van de slachtoffers is na gemiddeld een half jaar tot een jaar klachtenvrij. Een kleine groep krijgt te maken met langdurige whiplashklachten, die in sommige gevallen chronisch kunnen worden en dus helaas nooit meer overgaan. Langdurige whiplashklachten kunnen grote gevolgen voor het slachtoffer hebben. Niet alleen lichamelijk en psychisch, maar ook financieel. Als gevolg van de klachten kan het slachtoffer bijvoorbeeld niet meer volledig werken. Daarnaast kunnen langdurige behandelingen ook erg kostbaar worden.

Behandelmogelijkheden bij langdurige whiplashklachten

De behandeling van slachtoffers met whiplashsymptomen richt zich in het algemeen op het genezen van letsel aan spieren, pezen en gewrichtsbanden evenals op het verlichten van de pijn en stijfheid in de nek, schouders en/of rug. Vaak wordt na enkele dagen al verbetering opgemerkt en binnen enkele weken verdwijnen de meeste klachten.

Bij langdurige whiplashklachten (wanneer de symptomen langer aanhouden dan drie maanden) of als de problemen chronisch worden, kunnen de volgende behandelingen de klachten verlichten:

  • Medicatie. Pijnstillers, zoals paracetamol, kunnen whiplashpijnen verminderen en spierverslappers helpen spierkrampen verlichten. Overschrijd echter de aanbevolen dagelijkse dosis niet. Afhankelijk van de soort pijn en de plaats van de pijn kunnen inspuitingen met een verdovend middel de pijn ook tijdelijk verminderen.
  • Beweging. Het is belangrijk dat whiplashpatiënten hun nek niet te lang rust geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de nek gaat verstijven. Het is daarom van belang, zodra de pijn het toestaat, de nek zo normaal mogelijk te bewegen. Doe dit wel altijd onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener.
  • Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan tevens tijdelijke verlichting brengen. Door middel van manipulatie, massage of echografie kan de pijn van langdurige whiplashklachten voor zekere tijd verminderen.
  • Lichaamshouding. Als whiplashklachten langdurig aanhouden, is het van groot belang op een juiste lichaamshouding te letten. Een goede lichaamshouding kan stijfheid en het verergeren van nekpijn voorkomen. De rug recht houden bij het zitten, staan en lopen is hier een voorbeeld van. Een gekwalificeerde zorgverlener kan hierbij helpen.

Juridische bijstand kosteloos

Wanneer u door schuld van een ander kort- of langdurige whiplashklachten oploopt, heeft u recht op schadevergoeding. Alle kosten die hieruit voortvloeien, kunt u verhalen op de veroorzaker. Niet alleen materiële, maar ook immateriële schade ofwel smartengeld. Neem daarom contact op met letselschadebureau B&O Letselschade. Hun ervaren letselschade juristen zijn bekend met zowel kort- als langdurige whiplashklachten. U kunt erop vertrouwen dat u krijgt waar u recht op heeft.

 

Omdat een ander aansprakelijk is, kost onze juridische bijstand u helemaal niets. U kunt zich geheel richten op de behandeling van uw langdurige whiplashklachten, terwijl zij al uw schade claimen.

Gepost op